Flygande “lyftkranar” showade på Norrmalmia 

Året var 1978 när muskelbergen Frank Anderssson och Lennart Hoa Hoa Dahlgren bjöd på Catch-brottning i Piteå

Laddade stort med mjölk och semlor på pressträffen!

 

Det var januari månad 1978 och vintermörkret skulle lättas upp lite av en uppvisningsshow i Catch-brottning mellan lyftarprofilen Lennart “Hoa-Hoa” Dahlgren och mångfaldige världsmästaren i brottning Frank Andersson.

Arrangörer var Riviera Friidrott med Kurt Engman i spetsen som hyrt Norrmalmia sporthall för evenemanget som visade sig locka 500 personer. Svetten lackade speciellt på “Hoa Hoa“ efter tre-fyra ronder, han var mer van med snabba kraftfulla insatser än konditionskrävande språng i en boxningsring.

Presskonferensen dagen innan, som jag och sportreportern Staffan E Johansson bevakade, blev en show i sig. Muskelknuttarna Frank och Hoa Hoa var på gott psykningshumör mellan tuggorna på de fyra-fem semlor och två liter mjölk som de satte i sig vardera.

–Kolla på Frank! Han har ju förlorat de flesta matcher han ställt upp i på senaste tiden skrattade Hoa Hoa.

–Jag har ju sparat mig för att kunna besegra dig, kontrade Frank med ett leende och tog ett strypgrepp på “skrotlyftaren” –Han har ju ingen kondis, konstaterade Frank!

Showmän med diger meritlista, både i och utanför idrotten.

 

Varför kallas han “Hoa Hoa”?

Smeknamnet Hoa-Hoa kommer sig av att det var det han skrek på en tyngdlyftningstävling 1973, för att peppa sig själv inför lyften. Uttrycket fick han från en bok om japansk andningsteknik. Dagen efter var det stora rubriker i Expressen där han fick smeknamnet ”Hoa-Hoa” som sedan dess hängt med.

Lennart “Hoa Hoa” Dahlgren tävlade för Stockholms Atletklubb under 1970-talet och har sammanlagt elva SM-titlar i tyngdlyftning.

Samma år som han visade upp sig i Piteå deltog han i Försäkringskassans omfattande reklamkampanj för den nyinförda pappaledigheten. Annonser och affischer föreställande den muskulöse Dahlgren med ett spädbarn i famnen hade texten Barnledig pappa! Han var dock själv var aldrig pappaledig.

Hoa Hoa visade sig vara lika smart som han var stark! När han ställde upp i frågestävlingen “På spåret”gick han till final med Cecilia Hagen, 2002, 2003, 2008, 2013 och 2007 var han programledare för frågesportprogrammet “Besserwisser”på kanal 9. Han vann första säsongen 1987 av “På Spåret” tillsammans med Margareta Söderström och Thomas Wernersson. Lennart “Hoa Hoa” är född 1952 och fyllde 70-år i maj 2022.

Efter idrottskarriären var han aktiv i restaurangbranschen en aktivitet som han nyligen avslutat!

Domare i matchen var Piteås “egna” brottare Atle Johansson! När Hoa Hoa skämtsamt hoppade på Atle svingade han muskelberget i mattan med ett snabbt kast till publikens jubel!

 

Frank Andersson var stark på mattan men svag för kvinnor!

 

Frank Öivind Stefan Andersson, född 9 maj 1956 i Trollhättan, död 9 september 2018.

Frank Andersson var en brottare i mellanvikt och en av Sveriges genom tiderna främsta idrottsmän både på brottningsmattan samt en rubrikernas man utanför ringen!

I Wikipedia kan man läsa detta om Frank:“

“Han vann junior-VM 1973 och 1975 och därefter fyra EM-guld (1976, 1978, 1979, 1981), tre VM-guld (1977, 1979, 1982) samt brons i OS 1984, allt i grekisk-romersk stil. År 1977 tilldelades han Svenska Dagbladets guldmedalj. Frank Andersson tävlade för Sundsvalls brottarklubb, SAIK, under sin mest aktiva tid på 1970-talet, dit han värvades av brottarlegenden sedermera advokaten Pelle Svensson. Frank Andersson spelade även fotboll för GIF Sundsvall under en säsong. OS i Los Angeles 1984 blev Frank Anderssons sista stora internationella mästerskap. Hans mål var att vinna guld, men han fick nöja sig med att ta hem bronsmedaljen. Andersson tog emot medaljen, men gav bort den till en taxichaufför.”

Det mest omtalade citatet av rubrikskapande idrottsprofilen Frank Andersson är nog när han försvann från träningsuppladdningen inför OS i Los Angeles 1984 och drog till Las Vegas. När Frank återvände förklarade han: "Kuken måste ju ha sitt", vilket Expressens reporter Mats Olsson snappade upp och som säkert kvällstidningen sålde många extranummer på! Frank hade i början av 1990-talet också en kort karriär inom professionell brottning (wrestling).

Previous
Previous

Stålindustri, energikris från 70-tal till nutid.

Next
Next

Seglingsfest med baksmälla.