Hjalmar folkmusik lade grunden för kulturpris.

 

Den gamla spelmannen tittade runt på alla mikrofoner och inspelningsutrustning som var placerat i hans kök och utbrast!

–Aldrig trodde jag att jag skulle få uppleva den här dagen!

Året var 1978 när Piteå-Tidningen i samarbete med Norrbottensradion producerade en skiva med 88-årige spelmannen Hjalmar Sandberg och folkmusikgruppen Pitelåtar.

Gruppen Pitelåtar bestod av Ard Lundberg, Roland Perzon, Tore Nordlund och Lars Berglund.

Folkmusiken var populär och PT:s dåvarande kulturskribent Mats Rosenkvist fick idén om en folkmusikskiva där låtarna från Hjalmars musikskatt skulle spridas och bevaras för eftervärlden. 

Rosviksspelmannen hade tidigare uppmärksammats av folkmusikentusiaster och många av låtarna var nu nedtecknade bland annat med hjälp av Pitelåtars dragspelare Ard Lundberg.

Norrbottensradion som på den tiden hade sin mobila inspelningsstudio i en husvagn parkerade utanför Hjalmars lilla stuga på udden i Rosvik. Inspelningen kunde påbörjas med ekonomiskt stöd från PT och den färdiga skivan såldes sedan med stor framgång. Radion gjorde även några programinslag från inspelningen.

Folkmusikens spelglädje fångade mig direkt!

 

Jag fick som fotograf på tidningen uppgift att fixa omslagsbilder till LP-skivan.

Det var ett härligt möte med dessa folkmusiker och den spelglädje de utstrålade.

Fiolmusiken gick rakt in i mitt hjärta och efter hårdträning på detta svåra instrument, blev jag senare spelande medlem i gruppen.

Omslagsbilden är fotograferad i Hjalmars kök där inspelningen genomfördes och titeln på skivan var ju då också rätt given! ”Låtar från Hjalmars kök”

Många köpte skivan och med hjälp av intäkterna bildades kulturfonden som under många år belönat lokala kulturarbetare i Piteå-Tidningens spridningsområde med ett stipendium. När pengarna från skivinspelningen var slut finansierade tidningen stipendiet fram till avvecklingen 2019.

Spelmän dör men musiken lever vidare!

 

Efter succén med den första skivan, Pitelåtars medverkan i TV och programet Nygammalt, samt Finlandsturné till Kaustinens världsmusikfestival, beslutades 1980 att ett nytt skivprojekt skulle genomföras. Den skivan fick namnet “Ur Hjalmars gömmor” och spelades in i Ottergården, Norrfjärden, där det flera somrar hölls folkmusikstämma med många spelmän både från Norrbotten, Norge och Finnland!

Hjalmar dog 1982 i en ålder av 92 år. Jag och Ivar Johansson hade då börjat spela i Pitelåtar och vi spelade några låtar på Hjalmars begravning. Det glesnar i spelmansleden nu när även Ard Lundberg och Tore Norlund har lämnat jordelivet.

På Tores begravning spelade Jag och Ivar “Lilla Valsen”, en finsk vacker vals som brukar spelas när en spelman dör. När jag plockade upp Tores fiol som legat i fodralet ett bra tag visade det sig att den hade sänkt sig ett halvt tonsteg, exakt som kororgeln i Piteå kyrka var stämd.

En magisk känsla som lockar till eftertanke om tillfälligheternas spel eller högre makter!

Vi kommer att fortsätta att hålla folkmusiken vid liv så länge vi orkar och kan få våra fingrar att dansa på fiolens greppbräda eller dragspelets tangenter!

Gunnar Westergren

Mer folkmusik åt folket! Jag och Ivar Johansson är ofta ute och spelar på olika tillställningar och berättar om de gamla traditionsbärarna Hjalmar Sandberg, Rosvik samt sångare och historieberättaren Fingal Åström, Pålmark.

Previous
Previous

Klimatsmart cykelsemester i Europa

Next
Next

New Portfolio Item