Nattlig konstmaraton!

Tolv timmars målning av 34 konstnärer satte färg på nystarten av Piteå Dansar och Ler!

Nattlig inspiration i rekordlång målning.

 

Klockan 02.00 natten mot söndag den 29 juli 1990 vandrade 34 konstnärer ner till södra hamnen i Piteå för att genomföra ett unikt konstprojekt. Tolv timmar och lika många kaffekannor senare var alla klara, utom en.

Den kände konstnären Erling Johansson fascinerades av ljuset och miljön bakom de gamla sjöbodarna som gränsar mot räddningstjänstens övningsområde. När jag kom dit med min kamera tidigt på söndagsmorgonen höll Johansson på att färdigställa sitt första konstverk, men det skulle bli ett till. Efter 15 timmars målning var han ensam kvar men med två stora färgsprakande dukar vid sin sida.

Projektet var en idé av Olle Lundqvist och projektledare var Casimir Djuric. Första tanken var att det skulle bli världens längsta målning men det blev i stället temat ”inspiration av en tid och en plats”

Konstverken ställdes sedan ut både på Noliamässan och World Trade Center i Stockholm och Piteå-Tidningen innan de såldes för 500.000 kr och överskottet gick till nya kulturprojekt i Norrbotten.

Att göra en festival för hela familjen blev succé.

 

Piteå Dansar och Ler hade denna helg återuppstått, med många nya grepp utöver musiken. Konstprojektet, Sommartoppen i P3 samt teckningstävling för barn gjorde gatufesten från 60-talet vitalare än någonsin och det blev stor succé . Utmärkelsen “Årets Pitebo” inrättades och detta år utsågs Bernt Kurkkio, till (Årets Pitebo) Thord Carlsson (Året utflyttade Pitebo) och Michail Gorbatjov (Årets mentala Pitebo).

Ett gäng entusiastiska och idérika unga män bestående av Olle Lundqvist, Peter Eliasson och Gunnar Forslund var kärnan i det gäng som gjorde omstarten möjlig. Ett bolag bildades och Rickard Öhman, Jan Fjellström och Leif R Carlsson gick in som delägare. Budgeten sattes till 1,4 miljoner och för att täcka löpande kostnader togs ett banklån på 300.000 kronor. Under hösten 1989 då planeringsarbetet intensifierades anslöt även Per Nyberg och advokaten Micke Ranggård.

–Jag fick huvudansvaret för artistbokningarna och del av ekonomin. Ett spännande jobb att försöka ragga bra akter till festivalen och se till att allt funkade, berättar Per Nyberg.

Piteå kommun gillade idén och gick in med förlustgaranti på 250.000 kronor, pengar som aldrig behövde betalas ut.

Peter LeMarc, Eldkvarn, Marie Bergman och Traste Lindéns kvintett var några av de artister som bidrog till succén i nystarten som lockade 15.000 besökare. En festlighet som sedan traditionsenligt pågått i många år.

Se mer bilder från andra år längre ner på sidan! Du kanske är med på en publikbild!

En härlig start 1990 som gav mersmak och skulle följas av många härliga festivaler framöver!

När det är fullt party på gatan med gänget blir man lätt “Kung i baren”. ( Parkeringsdäcket 1994)

Previous
Previous

Storken i Svensbyn

Next
Next

Trav mitt i Piteå